Nişan zamanı gelmeden evvel çiftler bu özel günlerinde kurdelelerinin kim tarafından kesilmesi gerektiğini merak edip araştırabilirler. Çiftlerin nişanda kurdeleyi kim keser sorusuna verilecek net bir cevap yoktur. Çünkü bu konuyla alakalı geleneklerde de net kurallar bulunmaz. Fakat genel olarak mutlu evliliğe sahip olan bir aile büyüğünün kesmesi doğru görülür. Eğer ailenin büyüğü bekar ya da dul ise yine de yüzük kurdelesini kesmesinde bir sakınca bulunmaz. Bazı yörelerde batıl inanış gereği evliliği çok mutlu olan kişinin kesmesi istenebilir. Yine de nişan kurdelesi kesecek kişinin kim olacağıyla ilgili belirli kıstaslar net olmadığı için çiftler sevdikleri bir aile büyüklerini seçebilirler. Bu kişi erkek olmak zorunda olmasa da genellikle ailenin büyük yaştaki erkekleri seçilir.
Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir. Çiftler riske atmamak adına o gün gelmeden evvel nişan yüzüğü kurdelesini kim kesecek konusunu netleştirmelidir. Çünkü aksi taktirde en mutlu günlerinde bazı tatsız pürüzler yaşanabilir. Bunun önüne geçebilmek için planlama yapılması daha sağlıklı olacaktır. Gelinin babası ya da dedesi kurdeleyi kesmekle görevlendirilebilir. Veyahut damadın herhangi bir aile büyüğü de hürmeten tercih edilebilir. Kurdele kesecek tarafın hangisi olması gerektiğiyle ilgili kesin ve net yargılar bulunmadığı için buna gelinle damadın ortak düşünüp karar vermesi hoş olacaktır.
Nişan yüzükleri nişan öncesi alındıktan sonra gelin evine gelen damat tarafından getirilebilir. Tabii bu nişanın evde olduğu durumlar için geçerlidir. Eğer nişan salonda yapılacaksa damat tarafı kızın evine gelmeyebilir. O zaman da salonda kız tarafına takdim edilebilir. Veyahut yüzükler geline verilip onun saklaması istenebilir. Yine de genellikle yüzükleri erkek tarafı nişan günü geline getirir ve yüzükleri teslim alan kız tarafı kurdele takarak nişan tepsisinin üzerine koyar. Tepsinin yanına bir makas ve varsa şık bir obje de konulur. Tabii ki bu tamamen zevke ve arzuya bağlıdır. Sade bir nişan tepsisi isteyen çiftler obje koymak zorunda değildir. Nişan yüzükleri sade olarak da tepside bulunabilir. Fakat kurdele kesilmesi nişan merasimi için olmazsa olmaz bir gelenektir.
Nişanda kurdele kesme âdeti oldukça eski bir adettir. Kurdelenin iki ucuna bağlanan yüzükler güzel dilekler eşliğinde aile büyüğü tarafından makasla kesilir. Ardından çiftler bir bütünün parçası olmuş olurlar. Yani esasında kurdele kesme adeti oldukça hoş bir anlam içerir. Kesilen kurdele nişan sonunda yüzüklerden çıkarılabilir. Bu kurdele parçaları arzu edilirse saklanabilir. Çiftler gördükçe bu güzel ve özel günlerini hatırlayabilirler. Nişan kurdelesi saklanır mı diye soranlara ise cevabımız evet şeklinde olacaktır. Tabii bazı kişiler saklamak istemeyebilir. Eğer sıradan bir kurdele parçası olarak görülüyorsa ya da zoraki olarak bu gelenek yerine getirildiyse kurdele çöpe atılabilir. Bununla alakalı hiçbir zorunluluk söz konusu değildir.
Nişanda kullanılan kurdele genel olarak hep kırmızı renkte olur. Kırmızı aşkın ve tutkunun rengi olarak bilinir. Dolayısıyla çiftler de bir bütünün parçası olduğu için kurdele kırmızı olarak alışılagelmiştir. Fakat son zamanlarda bu gelenek değişiklik göstermeye başlamıştır. Örneğin nişan kıyafeti mavi olan gelin kurdelesini de mavi olarak tercih edebilir. Nişan yüzükleri için kırmızı dışında hangi renk kullanabilirim diye soranlar için aşkım bir diğer rengi olan pembe de örnek verilebilir. Yine de elbette zorunlu bir renk söz konusu değildir. Çiftler nişan gününde kurdele rengini dilediği gibi konseptlerine ve kıyafetlerine uygun olacak şekilde tercih edebilirler. En iddialı kurdele rengi ise siyah olarak bilinir. Artık nişan kurdelesi isimli olarak da kullanılabilir.
Hayallerini süsleyen gelinlik için randevu almayı unutma!
İlk defa gelinlik seçimi için randevu almak için formu doldurunuz