Tarihteki ilk gelinliğin kökeni MÖ 4000 yıllarına kadar dayanır. Eski Mısır’da düğün törenlerinde beyaz keten giyildiği ve gösterişli bir taç kullanıldığı belirlenmiştir. Geçmiş dönemlerde gelinliğin renginden çok kumaşının kalitesine ve kullanılan aksesuarların gösterişli olmasına dikkat edilirdi. Türk gelinlik tarihine bakıldığında ise eski Osmanlı döneminde hanedan gelinliklerinin kırmızı renkli ve oldukça gösterişli olduğu dikkat çeker. Halk ise düğün törenlerinde gelinlik rengi olarak mavi, mor, pembe gibi canlı renkleri tercih ederdi. Günümüzde gelinlik denildiğinde genellikle beyaz renk akıllara gelse de son dönemlerde krem, açık pembe ve nude renk tonlarında gelinlikler de popülerdir.
Gelinliğin kendine özgü beyaz rengi geçmiş dönemlerin bir esintisi olarak düşünülse de aslında son yüzyılda popüler olmuştur. Türk kültüründe genç kızların düğünden önce gösterişli kıyafetler giymesi pek hoş karşılanmazdı. Düğünlerinde bayramlık kıyafetler giyen Türk kızlarının gelinlikleri zamanla altın ya da gümüş iplikle işlenmiş, payetli gösterişli kıyafetlere dönüştü. Gelinin düğün kıyafeti aynı zamanda gösterişli başlık, peçe ve diğer aksesuarlarla donatılarak diğer kadınlardan farklı görünmesi sağlanırdı.
Pek çok kültürde beyazın masumiyeti ve saflığı simgelemesi gelinlik rengi olarak seçilmesinde önemli rol oynar. Toplumun temelini oluşturan evlilik kurumuna atılan ilk adımda kadının beyaz renk tercih etmesi yeni hayatına tertemiz bir sayfa açacağı anlamına gelir. Aslında beyaz renk İngiliz toplumunda yas rengi olarak kabul edilirdi. Ancak 1840 yılında kuzeni Prens Albert ile evlenen Kraliçe Victoria’nın o zaman geleneksel bir renk olan gümüş rengi yerine beyazı tercih etmesi, bugün gelinliklerin neden beyaz olduğunun bir açıklaması olabilir.
Beyaz gelinlik geleneğinin Kraliçe Victoria’nın düğününden sonra moda olduğuna inanılır. Aslında Kraliçe Victoria beyaz giyen tek kraliyet gelini değildir. İngiltere Prensesi Philippa, 1406'da beyaz ipek pelerinli bir gelinlik giyen ilk kraliyet mensubu olarak anılır. Ayrıca İskoç Kraliçesi Mary 1558'de beyaz bir gelinlik giymişti. Ancak sadece Kraliçe Victoria’nın düğününden sonra modern batı düğünlerinde zenginlik ve statünün göstergesi beyaz gelinlik giyilmeye başlandı. Uzun kuyruklu, beyaz saten ve ipek kumaştan hazırlanan dantellerle süslenen kraliçenin gelinliği, bugünkü gelinlik modellerinin temelini oluşturur. Türk toplumunda ise ilk beyaz gelinlik II. Abdülhamid’in kızı Naime Sultan tarafından giyilmiştir. Kemalettin Paşa ile 1898 yılında dünya evine giren Naime Sultan’ın beyaz renkli gelinliği batılılaşma hareketinin ilk simgelerinden biridir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde beyaz gelinlik artık daha sık kullanılmaya başlanmıştır ve bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelinlik dendiğinde ilk akla gelen renk beyazdır.
Geçmişten günümüze pek çok farklı model ve renge ev sahipliği yapan gelinlik modelleri, genç kızların en özel günlerinin belirgin bir simgesidir. Tüm gözlerin üstünüzde olduğu düğün gününüzde tarzınıza ve bedeninize uygun gelinlik modeline Yeşim Gelinlik ayrıcalıklarıyla sahip olabilirsiniz. Tesettürden balık modeline, prensesten Helen gelinlik çeşidine kadar hemen her zevke hitap eden Yeşim Gelinlik, geniş ürün yelpazesi ile en özel gününüzü daha keyifli hale getirmeyi amaçlar. Siz de düğün, nişan ve kına gecesi gibi özel günleriniz için size uygun gelinlik ve abiye modellerine Yeşim Gelinlik avantajlarından ve fırsatlarından yararlanarak kolayca satın alabilirsiniz.
Hayallerini süsleyen gelinlik için randevu almayı unutma!
İlk defa gelinlik seçimi için randevu almak için formu doldurunuz